I början var det få som tog Arnold Schwarzenegger på allvar. Med ett svåruttalat efternamn och en tjock österrikisk accent, var det ingen som skulle ha kunnat tro att en fräck, snabbpratande kroppsbyggare från en liten europeisk by skulle bli en av Hollywoods största stjärnor. Dessutom, att gifta in sig i den prestigefyllda Kennedy-familjenbli en superinvesterare och en dag bli guvernören i Kalifornien!? En sådan idé skulle folk ha skrattat åt. Även när han började bli känd handlade det ju ändå bara om en B-skådis som fick roller för att visa upp sina muskler. 

 

Den fantastiska berättelsen om megastjärnan Arnold Schwarzenegger är en sann underdog-story, en berättelse om en en urfattig invandrare som inte bara uppfyller den amerikanska drömmen, men också lyckas åstadkomma så mycket mer. Arnold Alois Schwarzenegger föddes den 30 juli 1947 i staden Thal, Steiermark, Österrike. Hans föräldrar var Aurelia Schwarzenegger (född Jadrny) och Gustav Schwarzenegger, den lokala polischefen. Från ung ålder intresserade han sig mycket för fysisk kondition och kroppsbyggnad, samt tävlade i flera mindre tävlingar i Europa. Det var emellertid först när han emigrerade till USA 1968 vid 21 års ålder som hans stjärnstatus sakta började stiga.

 

Fram till början av 1970-talet hade body building betraktats som en ganska udda sport, eller till och med en missförstått ”freak show” av allmänheten. Men två kanadensiska bröder, Ben Weider och Joe Weider, arbetade för att göra sporten känd och accepterad. Vilken bättre affischpojke kaunde de få än den otroliga” österrikiska eken ”, Arnold Schwarzenegger? Under ungefär det kommande decenniet, 1970-talet, dominerade Schwarzenegger bodybuilding-världen och vann fem Mr. Universe-titlar och sju Mr. Olympia-titlar, och med det gjorde han sig själv till en stor sportikon och genererade en ny internationell publik för bodybuilding. Gymmedlemskap över hela världen ökade kraftigt och Weiders sportaffärsimperium blomstrade och sträckte sig ut till alla världens hörn. 

 

Schwarzenegger var dock hungrig på betydligt mer än att stanna kvar som en symbol för världens muskelmän och debuterade snart på den vita duken som ”Arnold Strong” i låg budgetproduktionen ”Herkules i New York” (1970), och senare i ”Kraftprovet” (1976) tillsammans med Jeff Bridges och Sally Field. Men det var Arnold som vann en Golden Globe Award för Bästa skådespelare. 

 

Den fascinerande Lyfta skrot (1977) som täcker 1975 års Olympia-tävling i Sydafrika har sedan dess blivit en av de viktigaste sportdokumentärer under 1900-talet. Dessutom fick Arnold andra roller som i komedin Cactus Jack (1979) mot Kirk Douglas, och han porträtterade Mickey Hargitay i den väl mottagna TV-filmen Historien om Jayne Mansfield (1980).

 

Vad Arnold verkligen behövde var en superhjälte / krigarroll i en överdådig produktion som utnyttjade hans mejslade kroppsbyggnad och gav honom utrymme att visa upp sina växande skådespelare och knäppa humor. Conan barbaren (1982) var just den rollen. Inspirerad av Robert E. Howard noveller från ”Hyborean Age” och regisserad av gung ho-regissören John Milius, och med en i stort sett okänd roll, spara Max von Sydow och James Earl Jones, var ”Conan” var smash hit över hela världen. Även en sämre uppföljare med titeln Conan förgöraren (1984) blev en stor hit.

 

Om ”Conan” var en kickstart på Arnolds filmkarriär, var hans nästa roll att sätta pedalen på golvet och påskynda hans stjärnstatus i överdrift. Regissören James Cameron hade fram till dess bara tidigare regisserat en tidigare långfilm med titeln Piraya II – De flygande mördarna (1981), som stank av ruttna fiskar från början till slut. Emellertid hade Cameron skrivit ett snabbt manus, science fiction-filmmanus som krävde att en skådespelare skulle spela ett ostoppbart, hänsynslöst rovdjur – Terminator (1984). Tillverkad på en relativt blygsam budget var högspännings action / science fiction-thrillern Terminator (1984) oerhört framgångsrik över hela världen och inledde en av de mest lönsamma filmfranchiserna någonsin. 

 

Schwarzenegger var på modet bland actionfans, och de närmaste åren skulle se Arnold skörda kassakassaguld i roller som skildrade tuffa, nonsens individer som använde sina nävar, vapen och kvicka one-liners för att få jobbet gjort. Testosteronbelastat Commando (1985), Hårda bud (1986), Rovdjuret (1987), The Running Man (1987) och Red Heat (1988) var alla kassasuccéer och Arnold kunde till synes inte göra fel när det gällde att plocka vinnande manus . 

 

Den tunga komedin Twins (1988) mot Danny DeVito blev en internationell succé vilket innebar att Arnold vann nya fans då hans humoristiska sida kom till sin rätt. Den spektakulära Total Recall (1990) och ”feel good”-komedin Dagissnuten (1990) var båda box-office hits för Arnold. Därefter skulle han återvända till ett välbekant område med regissören James Cameron i Terminator 2 – Domedagen (1991). 

 

Det andra gången för den futuristiska roboten hade produktionsbudgeten vuxit från den ursprungliga filmens 6,5 miljoner dollar till en påstådda 100 miljoner dollar för uppföljaren, och det visade sig tydligt som den fantastiska uppföljaren med fantastiska specialeffekter, stunt-sekvenser, samt nydanande CGI. Terminator 2 – Domedagen (1991) var förmodligen höjdpunkten i hela Arnolds filmkarriär och han utsågs till ”International Star of the Decade” av National Association of Theatre Owners.

 

Det är anmärkningsvärt att hans nästa film Siste actionhjälten (1993) tog Arnold tillbaka till jorden med en första ekonomisk katastrof. Arnold vände därefter tillbaka sin god vän, regissören James Cameron och kemin var definitivt kvar där eftersom ”James Bond” – pastischen True Lies (1994) med Jamie Lee Curtis och Tom Arnold blev en överraskande stor hit.

Efter True Lies (1994) breda publikattraktion bestämde sig Schwarzenegger för att luta sig mot mer familjetema underhållning med Junior (1994) och Klappjakten (1996), men han hittade ändå tid för att tillfredsställa sin hårda fläktbas med Eraser (1996) ), som den kyliga ”Mr. Freeze” i Batman & Robin (1997) och slåss mot mörka krafter i den övernaturliga End of Days (1999). Science fiction / konspirationssaga 6:e dagen (2000) och Collateral Damage (2002) fick båda ett ljummet mottagande.

 

Det var dags igen att återuppväcka Arnolds mest framgångsrika franchise och, 2003, drog Schwarzenegger på cyklisten för tredje gången för Terminator 3: Rise of the Machines (2003). Tyvärr övergick regiarbetet från James Cameron till Jonathan Mostow och borttagningen av karaktären ”Sarah Connor” aka Linda Hamilton och en förändring av skådespelaren som spelade ”John Connor” – Nick Stahl tog över efter Edward Furlong – vilket gjorde den tredje filmen i ”Terminator” -serien den svagaste hittills.

 

Schwarzenegger gifte sig med TV-journalisten Maria Shriver i april 1986 och paret har fyra barn. I oktober 2003 valdes Schwarzenegger som republikan till guvernör i Kalifornien i ett speciellt ”återkallningsval” genom dåvarande guvernören Gray Davis. ”Guvernören”, som Schwarzenegger kom att kallas, höll tjänsten fram till 2011. När han lämnade guvernörens herrgård avslöjades att han hade fött ett barn med familjens hembiträde och hans fru Shriver ansökte om skilsmässa.